Esterhazi gulaš

Sastojci:

  • 1 kg goveđeg mesa
  • 100 g svinjske masti
  • 1/2 kg crnog luka
  • 3 kašike VITAMINOVE crvene slatke mlevene HORGOŠKE PAPRIKE
  • 2 čena belog luka
  • po 1 kašičica majorana i kima
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašika začinjenog sirćeta
  • 1/4 l kisele pavlake
  • 1-2 kašike brašna
  • so
  • biber

Za prilog:

  • 1/2 kg kuvanog graška (može iz konzerve)
  • 1 kašika kapra
  • 4 male šargarepe
  • 1 manji koren celera
  • 50 g butera
  • malo šećera

Goveđe meso iseći na krupnije komade. Očistiti crni luk i sitno iseckati. Izgnječiti beli luk i dobro promešati sa majoranom i kimom. Luk propržiti na masti, dok ne dobije lepu zlatno žutu boju, dodati mešavinu belog luka, majorana i kima, sve pomešati, pa smanjiti vatru. Dodati slatku mlevenu HORGOŠKU PAPRIKU, odmah naliti sa malo vode, pa staviti meso. Posoliti, pobiberiti, dodati sirće, paradajz pire i naliti sa toliko vode da meso bude sasvim prekriveno. Kuvati na slaboj vatri oko 3 sata, dok meso ne omekša. Skuvati grašak, preliti hladnom vodom i ocediti. Očistiti šargarepe, celerov koren i iseći ih na tanke štapiće. Kuvati kratko u slanoj vodi, izvaditi rešetkastom kašikom, preliti hladnom vodom i ocediti. Pavlaku pomešati sa brašnom, time zgusnuti gulaš i još malo prokuvati. Otopiti buter, dodati oceđeno povrće, začiniti solju, biberom i šećerom, pa malo prodinstati, te umešati i kapar. Pre služenja na gulaš od gore staviti dinstano korenasto povrće, grašak i kapar, pa garnirati prethodno pripremljenim knedlama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vitamin Horgoš
Prehrambena industrija "Vitamin" d.o.o
Segedinski put br. 43
24410 Horgoš